ФОЛКЛОРНИ ПАКЕТИТеатрални тренингиСВАТБЕНИ ТЪРЖЕСТВАЙога и жизнерадост

Фолклорни пакети

ПАКЕТ „ ВЕСЕЛ ГЕРГЬОВДЕН" Автентичният ритуал по топене на китки все още се пази в село Бачево.

Единственият начин да се докоснете до магията на този празник е като бъдете участници в пресъздаването на ритуала.
Празникът е важен и почитан, тъй като заедно със Свети Тодор, над Бачево бди и Свети Георги. И двамата носят със себе си промяната към по-добрите летни дни. Празникът Гергьовден започва от следобяда на предния ден със специален ритуал – топене на моминските китки.

Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет: синджирче, пръстен, гривна, обица, мънисто . Това са белези за разпознаване чия е китката, поради което топенето на китките се нарича още топене на белези. Донасят се два кюпа, в които се наливат вода. Препасват двата кюпа с един ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките престояват цяла нощ под трендафил.
А рано сутринта на Гергьовден се раздават на момите с пожелания и много наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината.
Така празнуваме - с песни и хора, за да ни върви по вода!!!

Важно е да отбележим, че гостите не са наблюдатели, а активно участват в цялото празненство. За тази цел раздаваме на гостите по една китка, за да се присъединят към изпълнителите. Накрая гостите могат да се включат в танците и хората, които са предвидени в програмата.
За чужденци имаме възможност за версия на английски език на разказа.
Ритуалът може да бъде направен на площада, в гората, в зала или на Скалата  „Свети Георги”.

 

 ПАКЕТ "ТОДОРОВ ДЕН В БАЧЕВО"  Тодоров ден се нарича още Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Празникът е посветен на здравето на конете. Според преданието на този ден Св. Тодор забива копието си в земята, връзва за него коня си и отива при Бог да моли за лято.  Светецът е представен като ездач на бял кон.

 

Месят се два ритуални хляба „Св. Петка“ и „Св. Тудур“. Украсяват се с фигурки на кончета, конска глава и конско копито. Освещават се в църквата.
Най-интересната част е изпълнението на ритуала по захранване на конете. Подредени в стройни редици свекърви и снахи: 
- снахите обърнати към изгрева на слънцето се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.
Идват и бабите, за да изпеят по една песен за здраве : „Ситен даж зароси, ой Тудо“, „Тодоре ле, либе ле“.

Така младите булки започват ритуала по захранване на конете със следните неща:

-  хляб -  за здраве;
- сол – за кърмило;
- захар – да имат бели и здрави зъби;
- чесън – против уроки;
- царевица – да припкат.

 Сред празниците, които се празнуват в Бачево, Тодоров ден се откроява със своята неповторимост, устременост и зрелищност. Така е било в дълбока древност, така е и сега, от пролет в пролет и от човек на човек .

В този пакет участват Танцов състав и бабите на Бачево, които изпълняват автентичните песни, характерни за региона.

Туристите също се включват по нетипичен начин в ритуала чрез интеракция.

 

ПАКЕТ "СТАРА СВАТБА" Старата сватба в Бачево е неповторимо и живописно събитие. Ритуал, който е актуален за всички култури и който предизвиква невероятно вълнение у всеки. Предлагаме целогодишно изпълнение на този ритуал пред различна аудитория и по различни поводи. Така със сигурност Вашето събитие се превръща в празник.

Идеята на този фолклорен пакет е да направи гостите част от сватбата, така че да не бъдат само наблюдатели, а активни участници.

 Описание на ритуала: Започва подготовката на младоженците. При момъка се извършва ритуално бръснене, при което певици пеят зетьова сватбарска песен.
След привършване на всички приготовления, сватбарите тръгват за невестата. Най-напред вървят музикантите, следвани от строен момък, който носи феруглицата ( сватбеното знаме). Всички сватбари са накичени с жълто цвете.

Важни елементи от ритуала са: червена ябълка, цялата със стотинки ( символ на плодоносно бъдеще за младото семейство); менче, пълно с вода; жито и бонбони, които се посипват върху главите на младите.
А най-забавният момент от представлението е захранването на младоженците. Ето как се извършва:
Кумът взема точилката, доближава я два пъти до спуснатото бяло платно на главата на булката. На третия път го вдига и открива лицето на невестата. Кумата взема парче от кумовата баница и го слага върху чиста кърпа на дясното кумово коляно. Булката се навежда два пъти и се изправя. Третият път хапва парчето баница, вече захранена.
По същия начин и младоженеца.

Кумът завършва захранването със следното наричане:                   

Да се милувате като галабето,
да се плодите като зайците,
да остареете, да побелеете
като Пирин планина!

             

ПАКЕТ „ЖИВАТА ВОДА“  - Това е фолклорен спектакъл, който разкрива тайни и мистерии от село, скътано между три планини. Факт, който бележи завинаги мястото, носещо в себе си по нещо характерно от всяка планина. Идеята на спектакъла е да поведе зрителите към едно автентично пътешествие из най-прекрасните кътчета на Бачево. 

Пресъздаваме обичаи, минаваме през бележити места чрез песни, танци и веселба.

 Търсим живата вода в смисъла на останалата живинка в традициите и песните, събирани през годините. Така жива вода е не само тази, която тече, но и тази която разказва спомени и легенди от хората. Самото име Рила означава “ водна планина“. Затова при нас водата е изключително важен елемент. В Бачево има построени над 20 чешми, които да пазят паметта на поколенията и които да разказват за времето...

Магията на водата се подсилва от танците на самодивите. Създания, които със своите стъпки карат и небето, и земята да онемеят.
Живата вода е дъждът, за който се молим да завали, да даде живот на пресъхналата земя. Силата на Молитвата  измива старото и  дава нов живот.
Спектакълът е с продължителност 50 минути. Може да се изпълнява както на сцена, така и на открито сред природата. Цялата музика се изпълнява на живо.

 Това е фолклорен спектакъл, комбиниращ в себе си живата музика на Пиринския край с ясно изразено мъжко двугласно пеене, ритми и танци на красиви самодиви и нежни ухания от ароматен здравец. 

Така винаги носим живата енергия с нас.
Така пазим и паметта на поколенията - като пеем техните песни, като разказваме техните легенди, като пием от живата вода!
Спектакълът беше представен за първи път на 1 юни 2014г. пред публиката от с. Бистрица, Софийско по повод празника на селото.
Снимки от събитието ще намерите в раздел Галерия, албум със заглавие "Живата вода".

 

ПАКЕТ "ХУМОРИСТИЧНА ВЕЧЕР"  - За вас, приятели, създадохме невероятна хумористична програма, пълна със сълзи и смях, с песни и танци. Съчетали сме неповторима история, подчертана по най-добрия начин с местния диалект и представена по красив начин пред публика. Ако искате да научите някой и друг съвет и хитрина, то това е Вашата програма.
Пакетът е подходящ както за тиймбилдинг, така и за различни празнични вечери в компанията на колеги и приятели.

 !!! ВАЖНО!!! ВСИЧКИ ПАКЕТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЯНИ НА АНГЛИЙСКИ, ПОЛСКИ, ФРЕНСКИ, ИСПАНСКИ И РУСКИ ЕЗИК!!!

 

 

Новини

06 Март 2019
Първите дни на месец март посрещнахме с много сияние, детски усмивки и народни танци.С песента на птици...
19 Февруари 2019
И няма празник без нас - тук сме в пълен състав. Танцьори и музикантии всякакви таланти!   ...
14 Февруари 2019
Благодаря на Господ, че имам най-вълшебната професия - да благославям влюбените хора, когато се вр...