Фолклорни пакетиТеатрални тренингиСВАТБЕНИ ТЪРЖЕСТВАЙога и жизнерадост

Фолклорни пакети

ПАКЕТ „ ШАРЕН ГЕРГЬОВДЕН" Автентичният ритуал по топене на китки все още се пази в село Бачево.

Единственият начин да се докоснете до магията на този празник е като бъдете участници в пресъздаването на ритуала.
Празникът е важен и почитан, тъй като заедно със Свети Тодор, над Бачево бди и Свети Георги. И двамата носят със себе си промяната към по-добрите летни дни. Празникът Гергьовден започва от следобяда на предния ден със специален ритуал – топене на моминските китки.

Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет: синджирче, пръстен, гривна, обица, мънисто . Това са белези за разпознаване чия е китката, поради което топенето на китките се нарича още топене на белези. Донасят се два кюпа, в които се наливат вода. Препасват двата кюпа с един ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките престояват цяла нощ под трендафил.
А рано сутринта на Гергьовден се раздават на момите с пожелания и много наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината.
Така празнуваме - с песни и хора, за да ни върви по вода!!!

Важно е да отбележим, че гостите не са наблюдатели, а активно участват в цялото празненство. За тази цел раздаваме на гостите по една китка, за да се присъединят към изпълнителите. Накрая гостите могат да се включат в танците и хората, които са предвидени в програмата.
За чужденци имаме възможност за версия на английски език на разказа.
Ритуалът може да бъде направен на площада, в гората, в зала или на Скалата  „Свети Георги”.

 

 ПАКЕТ "ТОДОРОВ ДЕН В БАЧЕВО"  Тодоров ден се нарича още Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Празникът е посветен на здравето на конете. Според преданието на този ден Св. Тодор забива копието си в земята, връзва за него коня си и отива при Бог да моли за лято.  Светецът е представен като ездач на бял кон.

 

Месят се два ритуални хляба „Св. Петка“ и „Св. Тудур“. Украсяват се с фигурки на кончета, конска глава и конско копито. Освещават се в църквата.
Най-интересната част е изпълнението на ритуала по захранване на конете. Подредени в стройни редици свекърви и снахи: 
- снахите обърнати към изгрева на слънцето се кланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат ниско да жънат жито, пшеница и овес.
Идват и бабите, за да изпеят по една песен за здраве : „Ситен даж зароси, ой Тудо“, „Тодоре ле, либе ле“.

Така младите булки започват ритуала по захранване на конете със следните неща:

-  хляб -  за здраве;
- сол – за кърмило;
- захар – да имат бели и здрави зъби;
- чесън – против уроки;
- царевица – да припкат.

 Сред празниците, които се празнуват в Бачево, Тодоров ден се откроява със своята неповторимост, устременост и зрелищност. Така е било в дълбока древност, така е и сега, от пролет в пролет и от човек на човек .

В този пакет участват Танцов състав и бабите на Бачево, които изпълняват автентичните песни, характерни за региона.

Туристите също се включват по нетипичен начин в ритуала чрез интеракция.

 

ПАКЕТ "СТАРА СВАТБА" Старата сватба в Бачево е неповторимо и живописно събитие. Ритуал, който е актуален за всички култури и който предизвиква невероятно вълнение у всеки. Предлагаме целогодишно изпълнение на този ритуал пред различна аудитория и по различни поводи. Така със сигурност Вашето събитие се превръща в празник.

Идеята на този фолклорен пакет е да направи гостите част от сватбата, така че да не бъдат само наблюдатели, а активни участници.

 Описание на ритуала: Започва подготовката на младоженците. При момъка се извършва ритуално бръснене, при което певици пеят зетьова сватбарска песен.
След привършване на всички приготовления, сватбарите тръгват за невестата. Най-напред вървят музикантите, следвани от строен момък, който носи феруглицата ( сватбеното знаме). Всички сватбари са накичени с жълто цвете.

Важни елементи от ритуала са: червена ябълка, цялата със стотинки ( символ на плодоносно бъдеще за младото семейство); менче, пълно с вода; жито и бонбони, които се посипват върху главите на младите.
А най-забавният момент от представлението е захранването на младоженците. Ето как се извършва:
Кумът взема точилката, доближава я два пъти до спуснатото бяло платно на главата на булката. На третия път го вдига и открива лицето на невестата. Кумата взема парче от кумовата баница и го слага върху чиста кърпа на дясното кумово коляно. Булката се навежда два пъти и се изправя. Третият път хапва парчето баница, вече захранена.
По същия начин и младоженеца.

Кумът завършва захранването със следното наричане:                   

Да се милувате като галабето,
да се плодите като зайците,
да остареете, да побелеете
като Пирин планина!

             

ПАКЕТ „ЖИВАТА ВОДА“  - Това е фолклорен спектакъл, който разкрива тайни и мистерии от село, скътано между три планини. Факт, който бележи завинаги мястото, носещо в себе си по нещо характерно от всяка планина. Идеята на спектакъла е да поведе зрителите към едно автентично пътешествие из най-прекрасните кътчета на Бачево. 

Пресъздаваме обичаи, минаваме през бележити места чрез песни, танци и веселба.

 Търсим живата вода в смисъла на останалата живинка в традициите и песните, събирани през годините. Така жива вода е не само тази, която тече, но и тази която разказва спомени и легенди от хората. Самото име Рила означава “ водна планина“. Затова при нас водата е изключително важен елемент. В Бачево има построени над 20 чешми, които да пазят паметта на поколенията и които да разказват за времето...

Магията на водата се подсилва от танците на самодивите. Създания, които със своите стъпки карат и небето, и земята да онемеят.
Живата вода е дъждът, за който се молим да завали, да даде живот на пресъхналата земя. Силата на Молитвата  измива старото и  дава нов живот.
Спектакълът е с продължителност 50 минути. Може да се изпълнява както на сцена, така и на открито сред природата. Цялата музика се изпълнява на живо.

 Това е фолклорен спектакъл, комбиниращ в себе си живата музика на Пиринския край с ясно изразено мъжко двугласно пеене, ритми и танци на красиви самодиви и нежни ухания от ароматен здравец. 

Така винаги носим живата енергия с нас.
Така пазим и паметта на поколенията - като пеем техните песни, като разказваме техните легенди, като пием от живата вода!
Спектакълът беше представен за първи път на 1 юни 2014г. пред публиката от с. Бистрица, Софийско по повод празника на селото.
Снимки от събитието ще намерите в раздел Галерия, албум със заглавие "Живата вода".

 !!! ВАЖНО!!! ВСИЧКИ ПАКЕТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЯНИ НА АНГЛИЙСКИ, ПОЛСКИ, ФРЕНСКИ, ИСПАНСКИ И РУСКИ ЕЗИК!!!

 

 

Новини

12 Декември 2018
Здравейте, приятели! Този сезон "Ортосия" ще Ви изненада с нова програма. Този път заложихме на хумора...
20 Ноември 2018
Защо практика за тялото?Днес често се случва да общуваме по изкуствен начин, защото забравяме да слушам...
27 Септември 2018
ॐHormones in HarmonyॐNavigating the Seasons of LifeYoga, Meditation, Ritual for Womenॐ...