ФОЛКЛОРНИ ПАКЕТИТеатрални тренингиСВАТБЕНИ ТЪРЖЕСТВАЙога и жизнерадост

Тeатрални тренинги

 

Уъркшоп „Как да пишем с тялото си” с водещ Ива Попова

 

Ива Попова – журналист, автор, актриса. Председател на СИК „Ортосия“.

Завършва бакалавърска степен по Журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" . В същото време е изцяло завладяна от алтернативния театър и започва активно да го изследва в Театър - лаборатория "Алма алтер". Това обаче не е достатъчно и тя заминава за Вроцлав, Полша, където учи един семестър в Uniwersytet Wroclawski. Там успешно стъпва в пространството на на полския режисьор Йежи Гротовски. Ива става асистент на Рена Мирецка - дясната ръка на Гротовски, актрисата, която участва във всички представления на неговата трупа. След 3-годишен престой в Полша, Ива се връща в България. През 2015г. защитава магистърска степен по Културен мениджмънт и визуални комуникации в ЮЗУ "Неофит Рилски" гр. Благоевград. Това, което връща Ива към село Бачево е идеята да създаде сдружение, което да бъде платформа за запазване на местните традиции чрез съвременните похвати в изкуството. Така "Ортосия" работи с фолклорни елементи и ритуали, представени по достъпен и адекватен начин за съвременната публика. А театърът ... той е начинът, по който можем да се вчовечим и да подобрим живото общуване между хората.

 

Защо практика за тялото?

 

 

Тази практика ще ни позволи да развием личните си търсения в изкуството и работата с гласа и тялото. Имаме възможност да открием потенциала, който се крие вътре в нас и да го споделим с другите. Ще работим със собствената си енергия, което ще ни позволи да опознаем непознатото. Днес често се случва да общуваме по изкуствен начин, защото забравяме за себе си и не слушаме своето тяло. Вярвам, че ако всеки човек работи с тялото и гласа си, може по-успешно да комуникира със света. Чрез цикъла упражнения “Азбука на тялото” ще можем да усетим лекотата и ефирността на общуването. Едва тогава се появяват новите хоризонти и начини за подобряване на комуникацията. Защото както казва Гротовски първо е тялото, после е гласът. Гласът е продължение на нашето тяло. А ние сме продължение на нашите действия.Задачата ни е чрез действието да изразим себе си.

 

 

 

   Rena Mirecka ( Рена Мирецка) - (1934г.) актриса, изследовател в областта на театъра и паратеатъра. 

През 1959г. е ангажирана да започне работа в Театъра на 13-те реда в Ополе и остава там до официалното разпадане на трупата през 1984г. Рена се превръща в дясната ръка на Йежи Гротовски, като конкретно се заема с физическия тренинг на актьорите. Участва във всички спектакли на трупата, най-известните от които: „Акрополис”, „Непоколебимият принц”, „Апокалипсис кум фигурис”. Въз основа на този опит в Театъра, Рена продължава да провежда срещи и ателиета, в които участват хора от цял свят. През 2009г. е направен филм, наречен „Мечтата”, по идея на Мачей Ставински. Филмът е посветен на работата на Рена в рамките на Лаборатория за Паратеатрални търсения „Пътят” в Бжежинка, Полша.

    След като трупата се разпуска, актрисата тръгва по собствен път, където започва да изследва човека. Провежда цикъл от различни уъркшопи, като постоянно променя заглавието на работните практики. Накрая запазва името KarawanaSun – The School of Rena Mirecka”.
Днес Рена е на 81 години и продължава да "търси" онова разковниче, което дава силата на живота.

Повече информация за Рена Мирецка може да намерите на посочените линкове:

http://renamirecka.grotcenter.art.pl//

http://www.grotowski.net/en/encyclopedia/mirecka-rena


Ето какво споделя Рена за своята практика:

В изкуството има апотеоз и профанация. В процеса на работа същността на актьора се отваря към щастие и тревога. Опитвам се да направя така, че това второто усещане да напусне човека. Това е трудно и коства много усилия. Съзнанието не се дава даром. То не се побира в университетските учебници, нито в лекциите. Това е жив процес тук и сега, който се случва в друго измерение на съзнанието, където от подсъзнанието идва това, което човек е получил от предни прераждания. Най-естественото усещане на земния живот се състои в посланието: познай кой си и обичай, защото си създаден от любовта. Всички сме свързани в едно.

Аз не гледам далече в бъдещето. Аз съм отворен канал на движещата се енергия. Хората се срещат с мен по Пътя и се вглеждат в себе си. През тези няколко дни практика, се ражда единност, взаимност. Това е моята мечта. Като човек без потомство, призовавам към единство. А хората усещат това. Затова не работим само с физическото тяло, а се оставяме да ни водят вътрешните импулси и силата на Вселената.

Вярвам, че не може да бъде иначе. Съществува една единствена сила, а всеки от нас е част от тази Космическа енергия.
Нека да бъде.
Не става въпрос за мен, а за нещо много по-важно.

 

 

Новини

06 Март 2019
Първите дни на месец март посрещнахме с много сияние, детски усмивки и народни танци.С песента на птици...
19 Февруари 2019
И няма празник без нас - тук сме в пълен състав. Танцьори и музикантии всякакви таланти!   ...
14 Февруари 2019
Благодаря на Господ, че имам най-вълшебната професия - да благославям влюбените хора, когато се вр...