ФОЛКЛОРНИ ПАКЕТИТеатрални тренингиСВАТБЕНИ ТЪРЖЕСТВАЙога и жизнерадост

Бачево: тук и сега

       Бачево е малко скотовъдно селце,  което е встрани от централните пътища, но част от Разлог.  Хубавите гори  и пасища, бистрите реки и здравия климат в долината на горна Места още преди  хилядолетия са белязани от древните племена и народи. Археологическите данни и находки говорят, че в Разложко е населявал още праисторическият човек от каменната епоха. По данни на Окръжния исторически музей в Благоевград, в м. „Грамадите” над Бачево са намерени най-старите останки от човешки живот в района. Те датират от средния период на новокаменната епоха, която обхваща шестото и петото хилядолетие преди н.е.  / цитирано от книгата "Бачево някога и днес" на Атанас Пандохов /

 

 Храмът "Св. Великомъченик Димитър" е открит на 14.X.1835 г. Пристрояван е на 8 юни 1895г. със средства на чорбаджи Марко Ганджов. Южно от черквата е изградена една килия за училище. По-късно на същото място е построено светско училище /1860г./ Така до 1912г  църковното настоятелство е и училищно. За първи свещеник и учител в килийното училище е назначен Панайот Илиев. Храмът е бил запален нарочно през 1882г.  и изгорял частично. На следващата година е възстановен. Стенописите са нарисувани от Симеон и Георги Молерови. Набавени са икони от Атон и Рилски манастир. Резбите са дело на банските майстори.  / цитирано от книгата "Бачево някога и днес" на Атанас Пандохов /

  Празник в Бачево

  Конят -  създание на Слънцето и свещено животно в селото

  Тодоров ден в Бачево

 Скалата на Свети Георги -
Бачево е селото, над което бдят двама светци: Свети Тодор и Свети Георги. Легендата разказва, че в ранните години на християнството Свети Георги е живял по нашите земи и е бил защитник на християнската вяра. В едно от гоненията на мюсюлманите, светецът попада на тази скала. Зад себе си вижда безбройната турска армия, а пред себе си бездънната пропаст. Свети Георги решава да тръгне напред с коня си. И в този момент Господ дава крила на коня му и той полита над скалата. До ден днешен личат следите от конските копита, а всеки посетител може да хвърли паричка за здраве и за късмет. Това място е оброчище, заредено със силна енергия. През 2008г. с дарение от местните жители е възстановен параклиса на скалата. Скалата е любимо място за спокойствие и тишина в планината. До нея се стига с проходим автомобил или с кон. Вие избирате как.

 

НЧ "Самообразование 1928г" 
Читалището е основано през 1928г като тогава се е помещавало в три къщи в селото ни.
През 1958г. на Общоселско събрание е взето решение за построяване на Читалищна сграда в центъра на селото ни.
На 22.06.1959г. започва строежа на читалището. Вложени са 13 300 трудови дни, дарени са 37 400 лв от населението чрез самооблагане , 8100 помощ от Окръжен народен съвет, НС, ОК на ОФ и НС на ОФ.
Председател на читалището е Крум Алуминов, а секретар е Ива Попова.
  На 18.05.1963г. читалището е тържествено открито, като сградата се разполага на площ от 800 кв.м.
Днес към читалището творят различни самодейни колективи - все хора с трепкави сърца и с горящи очи за фолклора. Това са : МФПГ "Русалии", МФПГ "Пирин", ЖФПГ "Детелини", ТС "Рилска самодива", Бачевските баби, Детски танцов състав, Литературен клуб, хумористи и рецитатори. Тези състави са вече с доказано име както на българска, така и на международна сцена. Заедно създаваме нови, по-добри светове и заедно творим от сърце!

                                                                                                                                   

Минерален извор "Раждавец" - Едно от нещата, с които е известна България е богатата разновидност на минерални извори. Според проучванията на БАН са избрани три минерални извора, които имат най-високи лечебни и питейни качества: в гр. Варна, с. Бачево и гр. Девин.
Изворът "Раждавец" се намира на 4 км от гр. Разлог. Лечебният ефект, който има минералната вода е уникален по отношение на стомашно-чревни заболявания, екземи, рани, заболявания на нервната система. Температурата е 28 C. Водата е с приятни вскусови качества, подходяща за бутилиране и постоянна употреба.

Новини

06 Март 2019
Първите дни на месец март посрещнахме с много сияние, детски усмивки и народни танци.С песента на птици...
19 Февруари 2019
И няма празник без нас - тук сме в пълен състав. Танцьори и музикантии всякакви таланти!   ...
14 Февруари 2019
Благодаря на Господ, че имам най-вълшебната професия - да благославям влюбените хора, когато се вр...